Entrevista Antoni Guiu i Prats

Foto d’Antoni Guiu i Ramon Basiana
(President de FECAPA)

Entrevista a n’Antoni Guiu i Prats vicepresident tercer de la Junta Directiva de Fecapa i President de la Territorial de Lleida

Des de quin any està vinculat al món del pati?

Jo estic vinculat al món del patí des de l’any 2002, vaig començar al Club Hoquei Mollerussa, a l’any 2006 vaig entrar a la Junta Directiva de FECAPA i des del 2010 estic al capdavant de la Territorial de Lleida.

Té una dilatada trajectòria al capdavant de la Federació des de l’any 2010, de ben segur s’han aconseguit grans reptes, de quins se sent més orgullós?

Em sento orgullós de moltes coses, especialment de la bona sintonia entre els clubs i de què tant clubs com federació treballem junts per sumar i fer que els clubs de la nostra territorial cada vegada estiguin més ben posicionats dins del món del patinatge. I també d’haver consolidat tant l’hoquei femení com la tecnificació al territori de Lleida.

Amb aquests anys n’haurà viscut de tots colors, quins destacaria?

És cert, he viscut moltes coses i també de molts colors i bàsicament i afortunadament han set positius aquests colors com ara la consolidació de l’hoquei femení, que ha costat i hi ha hagut diversos tipus de colors en aquesta fita, però sortosament hem anat cap endavant.

Estem vivint unes temporades molts complexes amb la pandèmia de la covid-19, no tan sols en l’àmbit sanitari i econòmic, sinó també a nivell esportiu, baixes de socis/es als clubs, disbauxa en les normatives, divergències de mesures a cada població,..etc. Com es viu des de Fecapa tot plegat?

Es viu amb un sentiment de preocupació per les possibles repercussions que pot tenir i de quina manera pot afectar a la roda petita no només a curt termini, que és evident que ja en té o que ja afecta, sinó també a mig i llarg termini.

S’ha publicat la intenció de donar ajudes directes als Clubs, pot concretar quelcom més?

La Generalitat ha manifestat la voluntat de donar una subvenció extraordinària en funció de les llicències esportives que cada federació tingui. El que FECAPA vol fer és que quan aquests diners arribin l’import que FECAPA rebi ho traslladarà als clubs en funció del seu nombre de llicències. De moment només són intencions, ja que la Generalitat no ha dit, fins al moment, quin import hi destinarà ni quan això serà.

Com valora l’actual situació del pati a Catalunya?

La situació a Catalunya és bona i continuem sent capdavanters, líders i campions en els diferents campionats estatals, europeus i mundials. Ara bé crec que no ens hauríem d’adormir ni acomodar-nos en aquests èxits, ja que hi ha altres països com pot ser Portugal o Itàlia que estan invertint i posant recursos al patinatge.

Pel que refereix a potenciar els nostres esports, principalment a les escoles, està prevista alguna acció al respecte? 

Amb això ja hi estem treballant tant des de FECAPA com des de la representació territorial. S’està impulsant i mirant d’ajudar en la mesura que es pugui a aquells clubs que vagin a les escoles perquè a les hores d’activitat esportiva es pugui dur a terme la pràctica del patí. Per exemple des de la FECAPA es porta a terme la campanya ”l’Hoquei fa per tu”.

Poc a poc estem aconseguint que es facin mes visibles els nostres esports a la televisió, premsa, ..etc. però encara ens falta molt recorregut. De fet, diversos esports, encara no han motivat a que es desenvolupin videojocs. S’està treballant en donar més publicitat?

S’hi està treballant i de mica en mica aquest treball es va fent visible. Per exemple, FECAPA ha fet una col·laboració amb l’UFEC per posar amb marxa l’Esportcat TV, ja es donen partits d’hoquei per TV3, també es donen alguns campionats de Catalunya hoquei patins per
streming, es fan retransmissions dels diferents campionats i esdeveniments de patinatge artístic, … etc.
Que l’skateboarding sigui olímpic ajudarà a la roda petita, no a la tradicional, però si als nous esports urbans emergents que de ben segur que també ens ajudaran a fer més gran i més ampli el nostre esport.

Segueix costant molt que els esports no es vinculin a un gènere, no s’haurien de potenciar més les campanyes de sensibilització? Ajudant als esportistes/clubs a promocionar-ho?

Totalment d’acord és així i s’ha fet algunes accions al respecte, però així i tot segueix costantmolt desvincular en certes modalitats del món de la roda petita, el gènere.

Si bé els nostres esports són més “tranquils” que d’altres, caldria seguir treballant pel que fa al respecte a les grades, envers els àrbitres, fair play,.. etc S’impulsarà alguna campanya? En aquest sentit, en determinats esports no caldria complementar la vessant sancionadora amb alguna acció en sentit positiu com, per exemple, premiar als clubs, equips,… amb menys sancions? 

Si si són temes/idees en què a FECAPA ja hi està treballant, com molt bé dieu en premiar als clubs que tinguin més fair play i que siguin més respectuosos o a aquells clubs que en el seu ordenament intern tinguin regulat el seu propi fair play ja sigui en esportistes, socis o
públic.
També hem fet una campanya que es deia “Prou violència” i també som la federació més activa en la campanya de “No a la violència de gènere” que són uns valors que ajudaran a créixer als nostres esportistes com a persones i també com a esportistes.

I com veu al CHPA CADÍ? Quin creu que són els nostres principals reptes?

Jo sempre he tingut i tinc una gran admiració pels clubs que són a la zona de muntanya, i entre ells el CHPA CADÍ, perquè fer patinatge en aquest lloc requereix un esforç més gran, i m’explico. El nostre territori és molt ampli i hi ha molta distància entre els llocs on s’està fent
patinatge, hi ha una majoria de clubs que realitzen aquest esport a lo que és la plana de Lleida i això fa que sigui més fàcil practicar el patinatge perquè hi ha més recursos com ara possibilitats de trobar més tècnics, els esportistes no marxen tan a fora perquè hi ha la capital que és Lleida i tenen més oportunitat d’estudiar de treballar, els desplaçaments són més curts per tant hi ha un estalvi econòmic tant per a pares com per al club,….. etc.

La Ufec amb col·laboració de Fecapa i el Govern posen en marxa ESPORTCAT.TV, la plataforma de continguts digitals de l’esport català, veu possible que els equipaments esportius de la nostra ciutat es poguessin instal·lar aquestes càmeres?

Pel que jo conec hi ha equipaments esportius que perfectament poden instal·lar aquest tipus de càmeres i tecnologia i segurament que hi ha altres equipaments que si bé pels motius que siguin no s’hi poguessin instal·lar amb petites reformes o retocs serien compatibles.

Quins plans de futur té?

Jo acabo el mandat com a vicepresident tercer de la Junta Directiva de Fecapa i de President de la Territorial de Lleida aquest any 2021, ja que tal com toca a principis del 2022 hi ha eleccions a la Federació Catalana de Patinatge i jo no em tornaré a presentar a la Territorial de Lleida.

Voldria enviar un missatge al món del pati? 

Que tots els clubs i Federació continuïn treballant junts i que ningú deixi de perdre el compromís i la implicació amb la roda petita perquè crec sincerament que aquests valors, el compromís i implicació, són la clau de volta que fan que aquest esport tingui il·lusió i èxit.

Moltes gràcies per concedir-nos aquesta entrevista i esperem retrobar-nos ben aviat amb la màxima normalitat possible.
Salut i patí!!!

 

Amb la col·laboració de:

 

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de nostra política de cookies ACEPTAR
Aviso de cookies